Ethiek

Ethiek

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Safe abortion day in het Slachthuis

Kees van Helden

07-10-23

 

Start in Den Haag
De eerste ‘Safe Abortion Day’ in Nederland op 28 september 2023 begon in de middag in Den Haag. “Baasineigenbuik2022” nodigde via social media pro-choice studenten en juristen uit om naar een bijeenkomst te komen bij Nieuwspoort in Den Haag. Een dag voor de bijeenkomst werd de locatie gewijzigd naar een plek buiten bij de Bezuidenhoudseweg. Bijeenkomen in of bij Nieuwspoort was blijkbaar niet mogelijk. Ongeveer dertig mensen, inclusief de pers, gaven gehoor aan de oproep.
 

De pro-choice studenten en juristen was gevraagd om hun wetboeken mee te nemen. Eenmaal aangekomen bij de bijeenkomst bleek dat het een publiciteitsstunt was van o.a. Humanistisch Verbond, Bureau Clara Wichman, Rutgers en Women on Waves voor een campagne om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. D66 kamerleden Jan Paternotte en Wieke Paulusma waren ook aanwezig ter ondersteuning van deze pro-choice actie. Ter plaatse werden stickers uitgedeeld die een ieder in zijn of haar meegebrachte wetboek moest plakken.

 

 

Ondanks dat de gehele actie erg amateuristisch over kwam, kreeg de kleine groep brede ondersteuning van de pers. In de Volkskrant verscheen dezelfde dag een column van Gunilla Kleiverda en Lilianne Ploumen die tekst en uitleg gaven over ‘abortus uit het strafrecht’. Corinne Ellemeet bracht via social media naar buiten dat ze haar resterende tijd in de Tweede Kamer zal gebruiken om abortus uit het wetboek van strafrecht te krijgen.

 

Vervolg in Haarlem
Deze eerste Safe abortion day’ in Nederland  kreeg in de avond een vervolg met een bijeenkomst in Haarlem. Een aantal pro-abortus organisaties was daar vertegenwoordigd. Volgens informatie op Instagram van het `Collectief vrije keuze’ stonden er allerlei onderwerpen op de agenda die kopstukken uit de pro-abortus beweging gingen behandelen.

Er bleek niet zo veel animo voor deze avond. Wij telden ongeveer 50 personen die bij de zaal naar binnen gingen. Buiten de organisatie, sprekers en band zullen er hoogstens zo’n 30 andere belangstellenden zijn geweest.

 

Onder hen was Sterre Marrée, de pro-abortusactiviste van Collectief vrije keuze, die met name in Heemstede actief is als het gaat om tegendemonstraties, zo vertelde zij eerder in een radiouitzending bij Haarlem105[1]. In deze uitzending legt ze uit dat ze samen met de kliniek wanordelijkheden uitlokt om zo de burgemeester een handvat te bieden om pro-life demonstraties te verbieden. Haar organisatie is ook verantwoordelijk voor het, zonder toestemming, aanbrengen van een regenboogvlag op een van de demonstratievakken voor pro-lifers[2]. En ze laat de kliniek naar handhaving bellen als ze meent dat pro-liters iets fout zouden doen. Zo zijn Bloemenhovekliniek en Collectief vrije keuze met elkaar verstrengeld.

 

Als eersten reflecteerden Femke van Straaten (directeur van de Bloemenhovekliniek in Heemstede), Caroline Hoving (aborteur) en Ruth Nelemaat (pro-abortus activist die we nog kennen uit de jaren 70) op de huidige abortussituatie in Nederland, aldus de gepubliceerde agenda.

 

Anti-keuze
Vervolgens werden met Romy Vanderburgh de verschillende pro-life organisaties, die zij ‘Anti-keuze’ noemen, besproken. Romy is journalist bij Investico. Zij deed in het verleden onderzoek naar de Nederlandse pro-life beweging. Een artikel van haar in maart 2021 in de Groene Amsterdammer ging onder ander over de ‘levensgevaarlijke’ spijtpil die door pro-life organisaties wordt gepromoot. De spijtpil, een kuur met een voor de vrouw eigen en natuurlijk hormoon, waarmee vrouwen met spijt van de eerste abortuspil binnen 48 uur kunnen starten om toch, met grote kans, hun kindje te behouden. Zij gaf daarover ondeugdelijke informatie waarover elders uitgebreid is bericht.[3][4]

Verder was er een Panel talk: Abortus en Religie. Hier vertelden theologe Heleen Zorgdrager en PKN dominee Tom de Haan uit Haarlem over hun kijk op abortus en religie. Het is geen geheim dat ook zij sterk pro-abortus zijn. Op internet wordt trots geschreven dat een zwangere vrouw vanuit de kerk naar een abortuscentrum is begeleid om daar een abortus te ondergaan.

 

‘Safe abortions’
Een van de anderen die aan het woord kwam was Alina Chakh. Zij is bestuurslid bij de stichting AVA helpt, die onder meer opkomt voor het recht op abortus. AVA helpt is opgericht vanuit het Humanistisch Verbond door Eva de Goeij, die, zo is gebleken, het met de waarheid niet zo nauw neemt, zie link[5]

 

Ook Djoeke Gerding van de stichting `Samen naar de kliniek’ ging haar verhaal doen. Djoeke coördineert de aansturing van buddy’s om vrouwen langs ‘agressieve anti-abortusdemonstranten’ te leiden.

 

Verder was ook Mystha Mandersloot van `Abortusverhalen’ aanwezig. Zij is theatermaker, en maakt voorstellingen waarbij ze het onderwerp abortus niet schuwt. En ook bij haar is het overduidelijk dat zij pro-abortus is.

 

Kinga Jelinska, geboren Poolse, directeur van de organisatie Women on Web, die opereert vanuit een oud pakhuis in Amsterdam, ontbrak niet op de avond. Door Women on Web worden vrouwen wereldwijd voorzien van ‘veilige abortuspillen’ die discreet per post worden toegestuurd naar die landen en staten waar abortus verboden of heel beperkt is. Kinga Jelinska en Rebecca Gomperts, directeur van Women on Waves, hebben van abortus een Nederlands exportproduct gemaakt. De dood wordt over grenzen heen, illegaal geëxporteerd naar landen die wel oog hebben voor en bescherming bieden aan ongeboren kinderen. Wat zijn we als land diep gezonken.

 

 

De locatie
Wie ooit een keer een video heeft bekeken hoe een abortus in het echt eraan toe gaat kan de gruwelijkheid daarvan niet meer ontkennen. Bij de abortuspil sterft het kindje doordat het geen voeding meer krijgt. Of met een andere methode wordt het via een zuigbuis aan flarden gezogen. Bij een abortus na 13 weken wordt ‘D&E’ toegepast. Het kindje is dan te groot en stevig om door het buisje te worden weggezogen. Mede omdat de botjes van het kindje al wat zijn uitgehard. Daarom wordt het eerst in de baarmoeder in stukken geknipt, het hoofdje gekraakt, alvorens de delen kunnen worden verwijderd. Wie een dergelijk filmpje heeft gezien begrijpt ook dat de locatie van de Haarlemse “Safe Abortion Day” zeer toepasselijk was: Het Slachthuis.

 

 

Opvallend detail
Ieder die iets verder denkt zal opmerken dat in alle berichtgeving over de stickeractie van de pro-choice beweging om abortus uit het wetboek van strafrecht te krijgen er geen enkele aandacht is voor het kind in de baarmoeder dat met een abortus wordt gedood. Het kindje is bij de pro-choice beweging niet in beeld en het heeft voor hen ook geen enkel waarde. Echter elk kind sterft dat te maken krijgt met een abortus. Voor hen bestaat er geen veilige abortus.

 

Abortus is geen gezondheidszorg.

 

Kees van Helden
Coördinator vereniging Kies Leven