Ethiek

Uit de kerken

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Toerustingsavond Surhuisterveen - Verslag

 

D.J. Bolt

28-01-23

 

Op 12 januari jl. werd een 'toerustingsavond' gehouden in het Friesche Surhuisterveen. De bijeenkomst was georganiseerd door een werkgroepje uit DGK/GKN, en werd geleid door br. Rozema.

Spreker was ds. L. Heres van GKN Assen-Kornhorn met het onderwerp Wat is aansprekende prediking?
 

Dat is natuurlijk best een actueel onderwerp. Want wat wordt in veel omringende kerken niet uit de kast gehaald om de verkondiging 'aansprekend' te maken. Zodat mensen maar geboeid kunnen luisteren en ook de volgende keer weer komen. We lezen soms van predikanten die er dol van worden om te voldoen aan alle wensen en eisen van liturgie- en beamcommissies, preek- en kindermomentvoorbereiders, en natuurlijk ook van gemeenteleden.

Gaat het daar om? En had ds. Heres daar een 'goed concept' voor?

 

We hebben de predikant om zijn toespraak gevraagd en die gekregen. Daar zijn we blij mee want nu kunt u haar zelf lezen, zie het artikel getiteld Wat is aansprekende prediking?

 

Maar behalve de lezing was er ook een forum waaraan vanuit de zaal vragen konden worden gesteld. Dat was mooi en bijzonder! Want het forum bestond uit het predikantenduo Heres & Heres, ds. L. Heres samen met zijn oom ds. E. Heres van DGK Dalfsen.

 

 

V.l.nr. ds. E. Heres en ds. L. Heres.

 

Het werd een goede avond waarin veel vragen konden worden beantwoord, verdieping worden gegeven over prediking waarin de 'bediening van de verzoening' centraal staat.

 

En het mooie van zo'n avond is ook ontmoeting van elkaar. Want de ongeveer 70 aanwezigen waarvan volgens de organisatoren ongeveer 30 uit de GKv en 40 uit DGK/GKN kwamen, konden elkaar in de ruime pauze en na afloop van de bijeenkomst, soms na lange tijd, spreken. En dat voelde goed want schept een band of versterkt die!

 

De bijeenkomst werd gehouden in het gebouw de De Lantearne, De Lantaarn.

 

 

 

Zou dit misschien ook een beetje symboliek mogen zijn?