Ethiek

Uit de kerken

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Kerk in Oekraïne

 

Redactie een in waarheid

18-12-21

 

Regelmatig is het in het nieuws: Oekraïne, het uitgestrekt land in midden-Europa. We waren het misschien bijna vergeten maar in het oosten ervan woedt al bijna acht jaren een oorlog tussen door het Russische leger gesteunde separatistische groeperingen en het Oekraïense leger. Met als gevolg meer dan 13.000 doden en 1,5 miljoen ontheemden …

Opstandelingen wisten de steden Donetsk en Loehansk in handen te krijgen, samen met een gebied ten zuidoosten daarvan tot aan de Russische grens. Zij riepen de volksrepublieken Donetsk en Loegansk uit om net als het door Rusland geannexeerde schiereiland Krim een deel van Rusland te worden.

En nu trekt Rusland een enorme troepenmacht juist daar samen, naar verluidt met meer dan 175.000 man! Gaat de Russische beer ook hier zijn imperialistische agressie botvieren? Het Westen houdt de adem in want een inval zal grote consequenties hebben! Ook voor ons.

Echter onze aandacht gaat ook naar iets anders uit in Oekraïne: naar het kleine kerkverband van vijf evangelisch-gereformeerde gemeenten – Evangéliumi Református Egyház. Klein en onbetekenend in de grote wereldpolitiek maar een lichtpunt in het gewoel van duistere machten. Broeders en zusters die in een moeilijke en arme situatie worstelen om het hoofd boven water te houden.

De organisatie Charitas Evangéliumi Református Egyház (CERE), ontstaan vanuit DKG Opeinde, probeert deze kerken, en m.n. de gemeente te Beregújfalu en haar predikant ds. Zoltán Toth te ondersteunen bij allerlei activiteiten: evangelisatie en zending, bestrijding van armoede en medische zorg (Medical Fund).  

 

Wat zou het mooi zijn als we 'in deze donkere dagen vóór Kerst' m.n. de predikantsgezinnen daar iets extra's zouden kunnen geven ter bemoediging. Dat kan door een gift over te maken op NL88RBRB0827785585 van de Gereformeerde Kerk Opeinde. Vermeld daarbij CERE-kerst.

 

 

 Dominee en mevr. Tóth van de gemeente te Beregújfula, Subcarpatia.