Ethiek

Ethiek

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Coronitor 46

 

D.J. Bolt

14-01-23

 

Belangrijke getalsmatige ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus zijn in onderstaande grafieken en tabellen, op basis van RIVM getallen en het Johns Hopkins Virus Resource Center, bijgewerkt tot 10-01-23.

 

 

Observaties

 

Wereldwijd

 

Er is niet veel ontwikkeling in negatieve zin. Wel moet deze keer bij de grafieken bedacht worden dat de toename over een maand i.p.v. de gebruikelijke veertien dagen wordt gegeven. Een enkel land springt er uit, m.n. Denemarken. Is er daar weer iets aan de hand? We zullen zien.

 

China blijft onze aandacht houden. Want het dictatoriale land blijft zijn medische problemen verbergen, net als in het begin toen het 'coronatijdperk' daar begon. Terwijl, zo is in westerse media te lezen (o.a. RD 30/12/22), er dagelijks miljoenen Chinezen met het virus worden besmet.
En dat is gevaarlijk. Verschillende landen stelden daarom een verplichte coronatest in voor reizigers die uit China komen. Merkwaardig dat 'onze virologen' als F. Rosendaal en M. Koopmans geen heil zagen in reisbeperkingen als het verplicht screenen van Chinezen. Dat konden ze wel 'vrijwillig' doen. Haha. Je zult maar twee of drie jaar in strenge Chinese lockdown hebben gezeten en dan de zelfgekozen kans lopen op Schiphol gelijk weer te worden teruggestuurd … Gelukkig, wat ons betreft, is onze regering inmiddels verstandiger geworden en is de test nu toch verplicht.
 

Overigens, er zou ook van de andere kant van de globe gevaar dreigen: in de VS schijnt een nieuwe variant te zijn opgedoken: ‘XBB.1.5’, een kruising (vandaar de ‘X’) van twee eerdere omikron-virussen met eigenschappen waardoor antistoffen hem minder goed kunnen vastpakken. We gaan de komende tijd de VS in ons landoverzicht dus nauwlettend in de gaten houden.

 

Nederland

 

We horen wat tegenstrijdige berichten: de situatie in ons land rond het coronavirus lijkt te stabiel, evenals in Europa, volgens de cijfers. Maar uit de medische wereld horen we ook geluiden dat er nogal wat bedden nodig zijn voor coronapatiënten. En mensen met een kwetsbare gezondheid wordt weer nadrukkelijk aangeraden basale 'voorbehoedsmiddelen'  te nemen: afstand houden, in de arm hoesten, handen wassen, en soms misschien toch maar weer een mondmaskertje opbinden.

 

Stoppen?

We vroegen ons de vorige keer af of we maar niet moesten stoppen met de coronitor. Maar voorlopig maar even nog niet. Wel met de grafiek die het aantal coronadoden weergeeft (de twee rechter 'zwarte' grafieken).

De reden is simpel: het RIVM verzamelt daarover geen gegevens meer. Het is ons onbekend waarom niet. Wel kan het totale dodental in Nederland via de landengrafiek worden gevolgd zoals door het Johns Hopkins instituut bijgehouden.