Ethiek

Uit de kerken

Nieuwe artikelen
Signalen



Aanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:



printen

mailen

Zit ik nog wel in de goede kerk?

 

Redactie een in waarheid

19-04-25

 

Zit ik nog wel in de goede kerk?, is een vraag die het hart van iedere christen raakt. Zeker als de kerk waarvan je lid bent tot ingrijpende en fundamentele koerswijzigingen heeft besloten. Zoals de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv), nu Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) geheten.

De vraag moet tot bezinning leiden en kan niet onbeantwoord blijven. Om daarbij te helpen geeft het deputaatschap Zending en Evangelisatie van de Gereformeerde Kerken (GK) een folder uit die kan helpen in de moeiten een weg te vinden. We laten de tekst hieronder volgen. Gebruik de folder ter ondersteuning van contacten met (klein)kinderen, familieleden, vrienden en kennissen, die (nog) deel uitmaken van het kerkverband van de NGK.

 

De folder(s) kunt u gratis verkrijgen door een emailbericht met adresgegevens te sturen naar: wrdijkstra@hotmail.com.

 


                                 (folder)

 

Zit ik nog wel in de goede kerk?

 

Aan de kerk waar je altijd lid van bent geweest, ben je aan gehecht. Het is niet gemakkelijk om afscheid te nemen van het kerkverband waar je door de jaren heen ook zoveel goeds ontvangen hebt en meegemaakt.

 

Dat is ook de ervaring van velen die in de afgelopen jaren het kerkverband van de GKV en later de NGK hebben verlaten, omdat zij daar niet verder konden. Je weet vanuit de Bijbel hoe groot het goed is van kerkelijke eenheid. De verbondenheid met het kerkverband waarin je opgegroeid bent is nog sterker als daar ook familie en vrienden lid zijn. 

 

Toch kan het moment komen dat het niet meer anders kan, dan weggaan uit het kerkverband waar je tot dan toe lid van was. Niet om met de kerk van Christus te breken, maar juist om kerk te blijven!

 

Van de kerk van Christus mag niemand zich afscheiden. Maar, het kan zover komen dat de gelovigen zich moeten afscheiden van een kerkinstituut. Dan moeten zij, zegt artikel 28 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis, zich afscheiden ‘van hen die niet bij de kerk horen’. Die roeping tot afscheiding geldt als in het kerkinstituut de leer van Christus wordt losgelaten, de orde van de kerk wordt ontwricht en de eredienst (sacramenten) wordt vervalst. Afscheiding is dán nodig, als deze vereist is om katholieke kerk van Christus te blijven (prof. dr.C. Trimp, Kerk in aanbouw, pag. 68).

 

Fundamentele verandering 

 

In de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt (nu de Nederlandse Gereformeerde Kerken) is veel veranderd in de afgelopen 20 jaar. Daarbij gaat het maar niet om liturgische veranderingen of het gebruik van moderne middelen in de kerkdiensten. Nee, het gaat om fundamentele zaken. Langzaam maar zeker werd de koers verlegd. Verontruste kerkleden, vroegen zich af: ‘Hebben wij dan altijd verkeerd geloofd?’ De veranderingen gingen over het vierde gebod (de rustdag). Ze gingen over het zevende gebod (huwelijk en echtscheiding). Ze gingen over Genesis 1,2 en 3 (beschrijven deze hoofdstukken historisch betrouwbare werkelijkheid?).

 

Dat er principiële wissels zijn omgegaan wordt algemeen erkend. Buitenlandse zusterkerken hebben waarschuwende signalen afgegeven en verschillende van deze zusterkerken van de GK(v)/NGK hebben hun zusterkerkrelatie beëindigd. Veel kerkleden die ‘gewoon gereformeerd’ willen blijven hebben gehoopt dat het tij nog zou keren. Maar dat is niet gebeurd. Integendeel. Het kerkelijke verval is alleen maar verder gegaan en in een stroomversnelling geraakt. Het gezag van de Heilige Schrift wordt ter discussie gesteld en de binding aan de gereformeerde belijdenis is sterk afgezwakt.

 

Bezwaren die langs de kerkelijke weg werden ingediend, kregen geen gehoor. Een zeer ingrijpend besluit is geweest dat alle ambten in de kerk zijn opengesteld voor de vrouw. Dat dit niet kan, op grond van wat het Woord van God duidelijk zegt, wordt wel erkend Maar men heeft de ‘leesregels’ (hermeneutiek) voor de Bijbel zodanig aangepast, dat men meent toch niet tegen het gezag van Gods Woord in te gaan. De werkelijkheid is anders.

 

Een volgend dieptepunt is bereikt toen op 8 maart 2025, de NGK synode bepaalde dat samenwonende homoseksuelen voortaan toegang krijgen tot het Heilig Avondmaal en alle kerkelijke ambten. En dat het in beginsel mogelijk wordt een homoseksuele relatie in de kerk te laten inzegenen.

 

Het Woord in geding

 

De verschillende voorbeelden van het verdergaande kerkelijke verval in de voorheen Vrijgemaakte kerken, doen ieder die de kerk van Christus liefheeft groot verdriet.

Kern van de zaak is dat het Woord van God wordt losgelaten. Het Woord van God is in geding. De nieuwe manier van Bijbellezen die gehanteerd wordt maakt dat de Heilige Schrift niet meer de vaste norm is voor het dagelijkse leven met God. De Bijbel wordt uitgelegd vanuit het levensgevoel van onze moderne en liberale Westerse cultuur. Dat heeft directe gevolgen voor het innemen van ethische standpunten en voor de zondagse prediking. Als Schriftgedeelten als cultuurbepaald en tijdgebonden worden gezien, dan wordt het gezag van Gods Woord aangetast. De gevolgen daarvan zijn ingrijpender dan velen vermoeden. Het tast het geloof aan van alle kerkleden. Gewenning aan vrijzinnige invloeden gaat snel. En wat te denken van de gevolgen voor de volgende generatie.

Terecht is opgemerkt: ‘De vrijzinnigheid heeft geen kinderen’. 

 

Wat te doen

 

Moet u in deze dingen berusten? Moeten we erin berusten dat het Woord van de God van ons heil wordt aangetast?

Er wordt gesteld dat het niet juist is om weg te gaan bij het kerkverband. Of, hier in onze gemeente valt het nog wel mee.

Maar een kerkgenootschap waar ruimte is voor vrijzinnigheid en waar de dwaalleer kerkelijk geijkt is en vrij spel heeft, is een gevaar geworden voor het geloofsleven van jezelf en je kinderen. Er wordt gezegd dat er geen dwang is om de synodebesluiten op te volgen. De praktijk zal laten zien dat dat zo niet werkt. Een predikant die in prediking en geschrift indringend waarschuwt tegen de synodebesluiten zal niet worden geduld.

Als hij zijn kerkenraad oproept tot de bediening van de kerkelijke tucht, zal hij niet worden getolereerd. In een pluraal geworden kerk zal de christelijke tucht niet meer functioneren. In de NGK zijn de drie kenmerken van de kerk in geding: de zuivere bediening van het Woord van God, de heiligheid van het Avondmaal en de kerkelijke tucht. Daarbij komt dat steeds meer de tweede zondagse kerkdienst wordt afgeschaft.

De catechismusprediking verdwijnt. Catechese, die nog gegeven wordt, is vaak niet meer het bijbrengen van heel de leer van de kerk. Ieder kerklid kan weten: als het gezag van Gods Woord wordt aangetast, dan sterft het geloof en verdort het geestelijke leven.

Het komt er dan op aan om daar op tijd mee te breken.

De apostel Paulus zegt in 2 Timotheus 2:19 ‘Ieder die de Naam van Christus noemt, moet zich ver houden van de ongerechtigheid’.

Kunt u blijven in een kerkverband waar de wissel officieel is omgezet naar de vrijzinnigheid?

Wij leven mee met allen die kerkelijk in gewetensnood zijn en zich afvragen, wat ze moeten doen.

 

In bescheidenheid, maar ook met vrijmoedigheid wijzen wij u er op dat er nog een kerkverband is waar, ondanks tekortkomingen, het Woord van God trouw wordt vastgehouden en bediend en waar de gereformeerde belijdenis gehandhaafd wordt.

De kerkverbanden van DGK en GKN hebben elkaar mogen vinden en zijn sinds 8 februari 2025 officieel verenigd in het kerkverband van de Gereformeerde Kerken.

Graag doen we een dringend beroep op u om uw roeping te verstaan.

De HERE geve u moed en de vrijmoedigheid om die kerkelijke stappen te zetten die nodig zijn om te blijven op het spoor van het betrouwbare Woord, het Woord van de grote Herder van de schapen, Jezus Christus.

 

Website kerkverband:  https://www.geref-kerken.nl/

 

Uitgave van het Deputaatschap Zending en Evangelisatie van de GK (de Gereformeerde Kerken).