Ethiek

In de pers

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Refo's

 

D.J. Bolt

25-02-23

 

Dr. Bart Jan Spruyt is historicus en publicist, en als docent verbonden aan het seminarium van de Hersteld Hervormde Kerk.
Spruyt heeft een column in het Nederlands Dagblad. Afgelopen vrijdag (24-02-23) ging die over reformatorische christenen. Interessant! We geven het eerste stukje ervan weer.

Onder de kop Schuurtjesvolk schrijft de historicus

 

'Als krantenlezer hoop je dat jouw krant je een genuanceerd beeld van de werkelijkheid aanreikt. Soms is het natuurlijk zo dat een krant, zoals het ND, een uitgesproken identiteit heeft, en de actualiteit vanuit die identiteit en daaruit voortvloeiende prioriteiten belicht. Dan kan het gebeuren dat een groep die een net iets andere identiteit heeft, weliswaar ook af en toe zelf aan het woord wordt gelaten, maar er over het algemeen toch wat negatief uitkomt. Zo weten we sinds kort, als ND-lezers, dat veel reformatorische christenen het slachtoffer zijn van de geestelijke manipulatie door hun voorgangers. En al eerder leerden we dat de ‘refo’s’ wel zwaar in de leer zijn, maar niet zo zwaar tillen aan het klimaat, met hun rug naar de wetenschap staan, nog niet zo inclusief denken en nog altijd niet gecharmeerd zijn van het nieuwe bijbellezen.

 

zielenpoten

Om te voorkomen dat de gemiddelde ND-lezer het idee krijgt dat de ‘refo’-wereld uit achtergebleven zielenpoten bestaat, biedt de redactie natuurlijk graag het podium aan een columnist om dat beeld, dat onwillekeurig zou kunnen ontstaan, wat te corrigeren. Voor zover mij die eervolle taak te beurt valt, zou ik de aandacht willen vestigen op een alleraardigste publicatie die de zware wereld op theologisch rechts heel anders belicht...'[1]

()

 

Oef, pas op, straks ben je je columnhoekje ook nog kwijt, Bart Jan…!

 

NOOT

[1] De columnist doelt op het boek Schuurtjesvolk, auteur Huib de Vries, uitgegeven bij De Banier.