Christelijke Gereformeerde Kerken - Troje 1
D.J. Bolt
04-04-15
Het is altijd weer boeiend om een blik te slaan in het kerkblad Bewaar het Pand dat de mond is van de zgn. rechtervleugel van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Niet alleen gunt het blad ons een kijkje in hun kerkelijke keuken maar ook wordt lucht gegeven aan de manier waarop men tegen de vrijgemaakten aankijkt. En dat is over het algemeen niet mals!
Voor verontruste vrijgemaakt-gereformeerden is het ook goed om er kennis van te nemen. Broeders en zusters die over willen stappen naar de CGK zouden er goed aan doen om te overwegen of ze niet van de regen in de drup komen. Want het gereformeerde gras bij christelijke gereformeerden lijkt hier en daar nog aanzienlijk groener maar daar kunnen echter wel kanttekeningen bij worden geplaatst. En dat willen met een korte beschouwing dan ook doen.
Als basis gebruiken we een artikel uit Bewaar het Pand van 2 december 2014 dat al te lang heeft moeten wachten op aandacht.
Troje
Onder deze 24-punts kop schrijft ds. P. Roos over het vertrek van prof. dr. J. Douma uit de GKv en hij knoopt er een korte beschouwing aan over de relatie tussen zijn en onze kerken. Het blijkt dat de predikant in zijn rubriek Kerkelijk actueel de vrijgemaakte kerken nauwlettend in het oog houdt. We laten nu het artikel in zijn geheel volgen.
"Voor een hechte gemeenschap als de GKV moet het een slag zijn dat iemand als Prof. Douma de kerk verlaat. Hier moet wel heel veel strijd aan voorafgegaan zijn. Welke gevolgen kan dit heengaan hebben voor deze kerken? Die vraag kan ook voor ons nog belangrijk zijn.
Ik vrees dat de karavaan verder zal trekken. Men sloeg reeds het appel van de overzeese kerken van zich af.
En .... hoe zullen onze gemeenten hier nu mee omgaan? Vooral die gemeenten, waar men al jarenlang kanselruil heeft en waar men elkaar volkomen geaccepteerd heeft? Veel gemeenten in de CGK zitten dus met hetzelfde dilemma. Want waarom ging de professor heen? Als ik het goed begrepen heb, ging het om het besluit tot eenwording met de NGK. Al spreekt dan de Synode uit niet over te gaan tot openstelling van de ambten voor de vrouw, als men dan tegelijkertijd de NGK accepteert, vaart men een ongeloofwaardige koers. Dat is de conclusie van Douma. Want de NGK hebben principieel de vrouw als ambtsdraagster erkend. Ik moet wel stellen dat dit bezwaar tegen een tweeslachtige koers ook onze kerken treft.
Conclusie: een groot deel van onze gemeenten heeft in principe de GKV aanvaard, dus heeft men ook daarmee de NGK aanvaard en dus, eerlijk is eerlijk, ook de vrouw in het ambt, of liever gezegd, men heeft onbedoeld de moderne hermeneutiek (bijbeluitleg) binnen gehaald. Dat is het paard van Troje, zoals dat verleden week in de pers genoemd werd. In de oudheid wilden de Grieken de stad Troje binnen zien te komen. Toen het paard als goedaardig schouwspel de stad in mocht, waren ook de soldaten binnen en zo werd de stad toch ingenomen. De GKV zijn ook voor ons het paard van Troje. De GKV hebben een gevaarlijke lading.
Het zal blijken dat onze gemeenten, inclusief de GS, te ver zijn gegaan. We kunnen niet meer terug. Er zijn al meer Trojaanse paarden. De Synode van de PKN (!) spreekt vrijmoedig over toenadering tot onze kerken. Dus niet de Gereformeerde Bond, maar de PKN, als geheel. Er tekent zich een saamklontering af van al die kerken en gemeenten, die een vrijere opvatting van de Gereformeerde religie voorstaan. Er zou op termijn een kerk kunnen ontstaan waarin deze eigentijds gekleurde gemeenten in elkaar opgaan. Dus kerkelijke eenheid van de GKV, de NGK en ..... ? En verder? Een deel van onze kerken. En misschien worden deze groeperingen dan wel opgenomen in het geheel van de PKN. Want men heeft dan geen grond voor afscheiding meer over.
De toekomst zal het beeld te zien geven van de bestaande kerken, zoals deze er nu zijn, maar tussen deze genoemde kerken zullen er verbindingen ontstaan, die informeel getint zijn. Het accent wordt meer verlegd van de kerkverbanden naar de plaatselijke gemeenten die zelf bepalen waar hun voorkeuren liggen. In zo'n breed palet kan alles; kan iedereen overal preken. Hooguit zou er een soort federatie kunnen ontstaan, waarin afspraken worden vastgelegd. Maar in plaats van vaste kerkordelijke bepalingen kunnen er daarvoor in de plaats verkenningen en probeersels komen. Kortom, het independentisme trekt verder en heeft de toekomst.
De vraag blijft bezig houden hoe het gaan zal met al die gemeenten die zich niet kunnen voegen in deze kluwen van modernistische gedachten. Het zou een voorrecht zijn als de wegen werden gebaand voor een vereniging van kerken en gemeenten die gewoon de lijnen willen doortrekken van Schrift en Belijdenis, zoals deze onder ons steeds gefunctioneerd hebben. Een convenant, waarin die gemeenten, die willen blijven bij Schrift en Belijdenis, samen hun handtekening zetten voor het fundament van het belijden en tevens voor aanvaarding van allen die een even dierbaar geloof belijden. Geen losse en open grenzen, maar een afgebakende en strikt bepaalde grondslag van de schriftuurlijk bevindelijke prediking. Het is niet moeilijk om de kerken te noemen die hier bedoeld zijn. Met name denk ik ook aan gemeenten uit de PKN (en ook uit andere kerken) die zich als gemeente op die grondslag willen stellen. Maar hoe moet het dan met de bestaande kerkelijke structuren, zoals we die nu kennen? Denk dan eens
aan een open hartoperatie. Als de bestaande ader verstopt is, ontstaan er soms spontaan of chirurgisch gevormde bypasses; als die er zijn is de oude doorgang overbodig geworden. Als u uw hart op de operatietafel zou leggen om te leven, zouden we toch zeker wel de ziel van de kerk moeten overgeven aan de grote Zielearts, Die een weg baande door de Rode Zee? En de ziel van de Kerk is het heilig Evangelie, met het handschrift van Gods Geest."
Tot zover ds. Roos.
Kanttekeningen
We maken puntsgewijs wat kanttekeningen.
Conclusie: Er lijken dus meerdere Trojaanse paarden rond te draven. Ook uit de CGK-stal.
Kerkelijke eenheid
In ds. Roos' artikel is het verlangen merkbaar naar een kerkelijke eenheid van allen die bij elkaar horen:
"Het zou een voorrecht zijn als de wegen werden gebaand voor een vereniging van kerken en gemeenten die gewoon de lijnen willen doortrekken van Schrift en Belijdenis, zoals deze onder ons steeds gefunctioneerd hebben. Een convenant, waarin die gemeenten, die willen blijven bij Schrift en Belijdenis, samen hun handtekening zetten voor het fundament van het belijden en tevens voor aanvaarding van allen die een even dierbaar geloof belijden. Geen losse en open grenzen, maar een afgebakende en strikt bepaalde grondslag van de schriftuurlijk bevindelijke prediking."
We delen het verlangen van de predikant. Wat zou het goed zijn (eindelijk) gereformeerden uit allerlei kerkgemeenschappen elkaar zouden vinden bij het Woord, de belijdenis en aan de Avondmaalstafel!
Maar we willen wel graag van ds. Roos weten of wij wel horen bij de eenheid die hij voorstaat. Of onze handtekening onder 'het covenant' zou worden geaccepteerd. Want is een eerlijk en loyale handtekening onder de Schrift en belijdenis niet voldoende? Of moet daar ook nog een onderschrijven bij van een bepaalde bevindelijke prediking? En wat houdt die dan in? Als ds. Roos dit leest zou hij dat dan eens wat meer willen verduidelijken?
Tenslotte, we geloven vast dat het wel losloopt met die 'kerkelijke structuren' als we elkaar vinden bij de Schrift en de belijdenis. Maar dan moeten we misschien wel een zeker kerkisme overwinnen. Ook in de christelijke gereformeerde kerken.